Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:59 10 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că…? „Ţipătul“, unul dintre cele mai scumpe tablouri din lume...

ro

12 Feb, 2015 00:00 5359 Marime text
În urmă cu 21 de ani, pe 12 februarie, în timp ce în Norvegia începeau Jocurile Olimpice de Iarnă, patru bărbaţi furau de la Galeria Naţională Norvegiană din Oslo celebrul tablou „Ţipătul“, („The Scream”), una dintre cele mai importante lucrări ale pictorului Edvard Munch.

Un agent de pază a alertat imediat poliţia, care a ajuns în câteva minute. Tabloul lui Munch a fost recuperat, pentru ca, în august 2004, alături de lucrarea „Madonna“, să fie furat din nou dintr-un muzeu norvegian, sub ochii a zeci de turişti îngroziţi.

 Despre tabloul „Ţipătul“

 Figura centrală a operei „Ţipătul“, (cunoscută şi sub numele de „Strigătul“) trăieşte un profund sentiment de frică, amplificat de o stare de solitudine. Peisajul sumbru reflectă drama interioară a celui care ţipă. Potrivit revistei Forbes, „Ţipătul“ se numără printre cele mai scumpe lucrări vândute la licitaţii publice sau private, preţurile fiind calculate în raport cu rata inflaţiei. 

Munch a realizat patru versiuni ale acestei lucrări, una dintre ele aflându-se în posesia unui colecţionar privat. Pictorul a explicat în jurnalul său cum i-a venit ideea de a realiza tabloul, considerat de mulţi straniu: „Mergeam pe stradă împreună cu doi prieteni. Am simţit o urmă de melancolie. Soarele apunea... Dintr-o dată, cerul s-a făcut roşu-sângeriu. M-am oprit şi m-am sprijinit de un gard... Mă simţeam epuizat şi m-am uitat la norii în flăcări, care atârnau asemeni sângelui ce curge de pe o spadă (...). Am auzit un ţipăt puternic, nesfârşit, trecând prin natură“, a precizat Edvard Munch. 

 Despre Edvard Munch

Unul dintre pionierii artei moderne, Edvard Munch s-a născut pe 12 decembrie 1863, în Norvegia. Considerat precursor al expresionismului, Munch a fost un pictor interesat de relaţiile interumane, ce reprezintă esenţa creaţiei sale.

Format sub îndrumarea sculptorului Julius Middelthun, Munch a frecventat cursurile în aer liber conduse de Fritz Thaulow, care îi finanţează o călătorie la Anvers şi la Paris. În 1889, organizează prima expoziţie personală. Ulterior, expune la Paris, la Salonul Artiştilor Independenţi, şi la Galeria Bing. 

După ce intră în contact cu arta europeană, îşi conturează propriul stil. Operele sale ilustrează un caracter inovator, îndrăzneţ. După 1933, îi sunt retrase tablourile din Germania, fiind considerate de către autorităţile naziste drept „degenerate“.
Pictorul s-a stins din viaţă pe 23 ianuarie 1944, la o lună după ce împlinise 80 de ani.
 
Sursa foto: telegraph.co.uk
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii