Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
14:52 16 02 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Teoretician al avangardei, scriitorul român Geo Bogza...

ro

14 Sep, 2014 12:51 1160 Marime text
În urmă cu 21 de ani, pe 14 septembrie, la spitalul Elias din capitală, s-a stins din viaţă scriitorul, poetul şi jurnalistul român Geo Bogza, la un an după fratele său Radu.
Născut în anul 1908, la Blejoi, lângă Ploieşti, Geo Bogza a fost fratele muzicianului Alexandru Bogza şi al scriitorului Radu Tudoran, pseudonimul lui Nicolae Bogza. Teoretician al avangardei, Geo Bogza a urmat şcoala primară la Ploieşti, apoi Şcoala de Marină din Galaţi şi Constanţa. A editat revista „Urmuz” la Câmpina şi a colaborat cu publicaţiile „Unu” şi „Bilete de papagal”.
Timp de un an de zile, în calitate de ziarist, Geo Bogza a călătorit în Spania şi Franţa. În 1955, devine membru al Academiei Române şi membru în Consiliul Naţional pentru Apărarea Păcii. Ulterior, este decorat cu titlul de Erou al Muncii Socialiste, iar în 1978, este distins cu Marele Premiu al Uniunii Scriitorilor.
Stilul lui Geo Bogza este inconfundabil, asumându-şi propria creaţie din perspectiva trăirii intense şi transcrierii unor experienţe inedite. În decursul vieţii, a publicat atât poeme („Poemul invectivă”, „Cântec de revoltă, de dragoste şi de moarte”, „Orion”), cât şi reportaje („Ţări de piatră, de foc, de pământ”, „Oameni şi cărbuni în Valea Jiului”, „Veneam la vale”).

Sursa foto: Wikipedia

Ti-a placut articolul?

Comentarii