Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:35 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Templul zeiţei Artemis...

ro

22 Jul, 2014 09:59 5218 Marime text
În noaptea de 21 spre 22 iulie, în anul 356 î.Hr., a fost incendiat Templul zeiţei Artemis din Efes, una dintre cele şapte minuni ale lumii, alături de Grădinile Suspendate ale Semiramidei din Babilon sau Colosul din Rhodos. Templul, considerat cea mai frumoasă structură construită vreodată, se afla la 50 de km de oraşul Izmir, din Turcia, şi a fost construit timp de 120 de ani de către împăratul Adrian cel Mare, în onoarea zeiţei Artemis, zeiţa vânătorii şi a naturii.

În anul 550 î.Hr., regele Croesus din Lydia a cucerit oraşul Efes, în timpul luptei fiind distrus un templu al zeiţei Artemis. Croesus a construit un alt templu, care a fost incendiat de către Herostratus, crezând că numele său va intra în istorie.
Templul zeiţei Artemis, construit din marmură, era faimos pentru mărimea lui şi pentru operele de artă pe care le găzduia. Avea 106 metri lungime, 54 de metri lăţime şi 127 de coloane înalte de 18 metri, fiind de patru ori mai mare decât Parthenonul din Atena. În interiorul templului se afla statuia zeiţei Artemis, de doi metri înălţime, acoperită cu aur şi argint.
 
Sursa foto: Wikipedia (rămăşiţe din templul zeiţei Artemis)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii