Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
14:43 20 02 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Soprana Maria Callas, aclamată la scenă deschisă... (video)

ro

16 Sep, 2014 00:00 1997 Marime text


În urmă cu 37 de ani, pe 16 septembrie, la Paris, la vârsta de 53 de ani, s-a stins din viaţă soprana Maria Callas, în urma unei maladii care afectează muşchii şi ţesuturile. Potrivit unor zvonuri, artista s-ar fi sinucis, după ce şi-ar fi pierdut, treptat, vocea, în urma unei decepţii în viaţa personală.


Maria Anna Sofia Cecilia Kalogeropoulo, pe numele ei complet, s-a născut în New York, în 1923, într-o familie de imigranţi greci. Încă de mică, Maria a demonstrat că este talentată. La vârsta de 13 ani, a plecat în Atena să studieze alături cu o soprană celebră, Elvira de Hidalgo. Solista a obţinut primul rol major în „La Gioconda“, pe scena din Verona.
Aclamată la scenă deschisă pentru calităţile ei vocale, Maria Callas a fost solicitată să cânte în întreaga lume. Talentul ei a făcut posibil ca opere care nu au mai fost interpretate de decenii să fie prezentate din nou publicului, creaţiile lui Bellini numărându-se printre acestea. În anul 1954, „Divina Callas“, cum era supranumită, a debutat pe pământul american, la Chicago, cu rolul principal din „Norma“.
Pe plan personal, soprana nu a avut la fel de mare succes. După divorţul de primul soţ şi după câteva aventuri, s-a implicat într-o relaţie sentimentală cu magnatul grec Aristotle Onassis. Miliardarul a părăsit-o pe artistă după o relaţie de nouă ani, îndrăgostindu-se de văduva preşedintelui american J.F. Kennedy, Jackie. În anii ‘70, cariera lui Callas a intrat într-un declin accentuat, soprana preferând izolarea în ultimii ani de viaţă.

Sursa foto: WikipediaTi-a placut articolul?

Comentarii