Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
03:39 14 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Se împlinesc trei ani de la moartea unei controversate artiste

ro

23 Jul, 2014 00:00 918 Marime text
Pe 23 iulie, în urmă cu trei ani, Amy Winehouse, cunoscută pentru vocea ei gravă şi prima cântăreaţă britanică care a câştigat cinci premii Grammy, s-a stins din viaţă, la vârsta de 27 de ani, din cauza unei supradoze. În ziua decesului, casa de discuri Universal Republic a emis un comunicat de presă prin care îşi exprima regretul faţă de „pierderea neaşteptată a unei cântăreţe şi compozitoare talentate“.
 
Născută pe 14 septembrie, la Enfield, Amy Jade Winehouse, pe numele ei complet, a fost al doilea copil al lui Mitchell şi Janis. Deoarece unchii ei erau cântăreţi de muzică jazz, Amy a intrat în contact cu lumea muzicală de mic copil. La vârsta de zece ani, a pus bazele unei formaţii de muzică rap, cu o prietenă din copilărie, pentru ca, la 13 ani, să se înscrie la Şcoala de Arte „Sylvia Young“, unde a obţinut o bursă de studiu, dar, din cauza lipsei de disciplină, este exmatriculată şi frecventează o şcoală din Londra. Ulterior, lucrează ca jurnalistă şi cântă într-o formaţie locală.
 
Simon Fuller, reprezentantul companiei 19 Management, ascultă o casetă cu melodiile ei şi îi oferă un contract. Acesta este momentul ce marchează debutul discografic şi o carieră controversată.
În anul 2003, Amy Winehouse a lansat albumul „Frank“, discul fiind foarte bine primit atât de public, cât şi de critici. Un an mai târziu, este nominalizată la premiile BRIT, iar după o serie de concerte, se retrage din viaţa publică din cauza dependenţei de alcool.
În 2006, revine în atenţia presei, cu un look schimbat: machiajul ei era asemănător celui purtat de Cleopatra, iar coafura, inspirată din moda anilor ’60. Lansează „Back to Blak“, cel de-al doilea album de studio, care a primit aprecierea criticilor de specialitate.
 
Din cauza consumului excesiv de alcool şi droguri, dar şi pe fondul unei căsnicii controversate cu asistentul ei de producţie, viaţa privată a cântăreţei a fost des comentată de ziarele de scandal din întreaga lume.
 
În decursul carierei, a abordat genuri muzicale diferite, printre acestea numărându-se blues, soul, jazz-ul anilor ’60. Dintre cele mai importante piese ale sale, amintim „Back to black“, „Valerie“, „Rehab“, „You know i’m no good“.
În august 2011, la Bucureşti, a avut loc un concert în memoria artistei, în faţa unui public format din peste 5.000 de persoane.
 
Sursa foto: pitch.com

Ti-a placut articolul?

Comentarii