Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:00 29 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Se împlinesc 47 de ani de la instalarea primului bancomat din lume

ro

27 Jun, 2014 00:00 2533 Marime text
Astăzi se împlinesc 47 de ani de la instalarea primului bancomat din lume, în Enfield - nordul Londrei, aparat creat de scoţianul John Shepherd-Barron.

Ideea i-a venit lui John Shepherd în timp ce făcea baie. „Mi-a trecut prin minte că ar putea exista o metodă prin care să-mi pot lua banii de oriunde în lume sau cel puţin în Marea Britanie. Aşa că, imediat, mi-am imaginat un tonomat de batoane de ciocolată şi am înlocuit ciocolata cu bancnote“, declara scoţianul, care a încetat din viaţă în anul 2010.
Bancomatul nu folosea carduri, în schimb, utiliza cecuri imprimate cu substanţe radioactive şi elibera doar câte zece lire sterline, la fiecare accesare. Aparatul detecta substanţa folosită şi asocia cecul unui cod PIN.
Reprezentanţii băncii britanice Barclays au fost cei care i-au oferit şansa lui John Shepherd de a-şi pune ideea în practică. Contractul a fost semnat în cadrul unei întâlniri, la un pahar de gin, de către preşedintele băncii.
În scurt timp, a fost construit şi instalat dispozitivul la banca britanică, mai exact pe 27 iunie 1967. Prima persoană care a extras bani din bancomat a fost producătorul serialului „On the Buses“, Reg Varney. Un an mai târziu, a fost creat şi primul bancomat ce utiliza carduri bancare.
 
Sursa foto: firststreetconfidential.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii