Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:29 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Se împlinesc 24 de ani de la intervenţia violentă a forţelor de ordine şi a minerilor asupra manifestanţilor din Piaţa Universităţii

ro

13 Jun, 2014 00:00 1331 Marime text
În urmă cu 24 de ani, România, abia scăpată de sub dictatura comunistă, s-a confruntat cu o serie de evenimente sângeroase, iniţiate din cauza nemulţumirii generale cu privire la evoluţia vieţii politice.
Pe 22 aprilie 1990, Piaţa Universităţii a fost blocată de o mână de oameni, marcând începutul celei mai ample şi spectaculoase mişcări sociale din perioada de tranziţie postdecembristă a României.

În zilele următoare, din ce în ce mai mulţi oameni au ieşit din case şi au protestat, convinşi că cei de la putere mimau democraţia. Printre aceştia s-au numărat studenţi, muncitori, intelectuali, militari şi lideri ai organizaţiilor neguvernamentale.
Pe faţada Universităţii, au fost postate portrete ale lui Mihai Eminescu, iar manifestanţii strigau „Nu suntem partide! Suntem golani!“, după ce Ion Iliescu, în discursul susţinut la Consiliul Provizoriu de Uniune Naţională, i-a numit „huligani“ şi „golani“. Insulta adresată de Iliescu a devenit simbolul demonstraţiilor.
Ziua de 13 iunie marchează începutul celei de-a treia mineriade, când mii de mineri din Valea Jiului au venit în capitală pentru a pune capăt manifestaţiilor anticomuniste din Piaţa Universităţii.
Timp de două zile, minerii au devastat clădiri istorice şi sedii de partide din Bucureşti şi au agresat multe persoane, printre acestea numărându-se profesori, studenţi şi chiar simpli trecători.
Ca urmare a acestor evenimente, în perioada 13-15 iunie, opt persoane şi-au pierdut viaţa, peste 800 au fost rănite sau reţinute abuziv şi 200 de copii au fost bătuţi şi arestaţi.

Printre personalităţile care au susţinut discursuri, în decursul manifestaţiilor, s-a numărat şi filosoful Petru Creţia, acesta declarând: „Am fost acuzaţi, în ultimele zile, de instigare iresponsabilă la dezordine socială. Nimeni dintre noi nu este iresponsabil, iar intransigenţa nu trebuie confundată cu nimic. Pe de altă parte, acceptăm termenul de instigatori. Într-adevăr, doresc, împreună cu toţi cei care sunt alături de dumneavoastră, să vă instig nu la dezordine socială, ci la o ordine socială nouă, mai dreaptă, mai liberă, şi mai prosperă, întemeiată pe o egalitate reală şi pe promovarea în viaţa publică a spiritului de adevăr şi a probităţii politice. În al doilea rând, vă instigăm cu dragoste şi gând bun la eliminarea practică şi legală a tuturor elementelor retrograde şi acaparatoare de putere şi bunuri nemeritate. (...) În al treilea rând, vă instig la dobândirea unui cadru constituţional, care să descătuşeze forţele vii ale ţării, pe oamenii buni, pe oamenii cinstiţi, pe oamenii drepţi şi curaţi, talentaţi şi pricepuţi, pe cei care pot face o ţară nouă mai dreaptă şi mai curată. Este vorba de oamenii pe care nimeni nu-i poate nici minţi, nici înfrica, nici cumpăra. Sunt aceia pe care-i reprezentaţi aici, cu atâta stăruinţă, cu atâta dârzenie şi cu atâta lumină. Aceşti oameni dau în clipa aceasta şi dincolo de orizontul ei sensul şi nobleţea acestei adunări. Trăiască Libertatea!“

Sursa foto: Wikipedia
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii