Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:18 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Se împlinesc 19 ani de la moartea filozofului Emil Cioran

ro

20 Jun, 2014 00:00 1925 Marime text
Astăzi, se împlinesc 19 ani de la moartea filozofului şi scriitorului român Emil Cioran.
Emil Cioran a urmat studiile clasice la Liceul „Gheorghe Lazăr“ din Sibiu, oraşul natal, şi cursuri de filozofie la Universitatea din Bucureşti.
Bun cunoscător al limbii germane, Cioran i-a studiat, în original, pe Kant, Schopenhauer şi Nietzsche. În 1933, a obţinut o bursă care i-a permis să-şi continue studiile de filozofie la Berlin. Un an mai târziu, apare prima lui carte „Pe culmile disperării“, distinsă cu două premii, apoi apar succesiv „Cartea amăgirilor“, „Schimbarea la faţă a României“ şi „Lacrimi şi sfinţi“.

Reîntors în ţară, timp de un an, a fost profesor de filozofie la Liceul „Andrei Şaguna“ din Braşov.
În anul 1937, Institutul Francez din Bucureşti îi acordă o bursă în Franţa, urmând să părăsească pentru totdeauna România şi să se stabilească la Paris. Din acest moment, Cioran va publica numai în limba franceză, operele sale fiind apreciate pentru stilul plin de fineţe şi distincţie al limbii.
Prima lucrare în limba franceză, „Précis de décomposition“, a fost distinsă, în anul 1950, cu premiul Rivarol. Ulterior, Cioran a refuzat toate premiile care i-au fost acordate. Scriitorul se stinge din viaţă la Paris, la vârsta de 84 de ani, şi este înmormântat în Cimitirul Montparnasse, alături de prietena lui de o viaţă, Simone Boue.
 
Sursa foto: 2015people.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii