Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:11 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Se împlinesc 144 de ani de la moartea lui Charles Dickens, autorul celebrului roman „Marile Speranţe”

ro

09 Jun, 2014 09:10 1725 Marime text
Astăzi s-au împlinit 144 de ani de la moartea unui scriitor englez reprezentativ pentru secolului al XIX-lea, Charles Dickens. Charles Dickens s-a născut în Portsmouth, Hampshire. La 12 ani, a muncit la o fabrică de ghete, după ce tatăl său a pierdut o importantă sumă de bani, iar familia lui a fost trimisă la închisoarea datornicilor.
După ce a lucrat, pentru o scurtă perioadă, ca stenograf la tribunal, devine ziarist şi scrie despre campaniile electorale, sub pseudonimul Boz. Cu acelaşi pseudonim, a publicat şi în ziarele „Morning Chronicle” şi „London Evening Chronicle”.
În 1836, Dickens s-a căsătorit cu Catherine Hogarth, cu care a avut zece copii. Între timp, publică articole şi în alte ziare. După 32 de ani de căsătorie, divorţează de soţia sa.
Potrivit Wikipedia, în timp ce se întoarcea cu trenul din Franţa, în 1865, scriitorul este implicat într-un accident, în care şase vagoane ale trenului au alunecat de pe un pod. Singurul vagon care a rămas pe şine a fost cel în care se afla Dickens.
Printre cele mai importante opere ale sale se numără „Marile speranţe”, „Aventurile lui Oliver Twist”, „David Copperfield”. Numeroasele întâlniri cu cititorii au contribuit la deteriorarea stării de sănătate a scriitorului, care se stinge din viaţă în urma unui atac de cord. Charles Dickens este înmormântat în Colţul Poeţilor, din Catedrala Westminster.

Sursa foto: telegraph.co.uk
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii