Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:27 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Se împlinesc 102 ani de la moartea scriitorului Ion Luca Caragiale

ro

09 Jun, 2014 00:00 9067 Marime text
În urmă cu 102 ani, s-a stins din viaţă, la Berlin, unul dintre cei mai importanţi scriitori români, Ion Luca Caragiale. I.L. Caragiale s-a născut în satul Haimanele, Dâmbovița, localitate care astăzi îi poartă numele, într-o familie numeroasă. Alături de Ion Creangă, Ioan Slavici şi Mihai Eminescu, este unul dintre cei patru mari clasici ai literaturii române.
Pe parcursul vieţii, Caragiale a fost scriitor, dramaturg, nuvelist, poet, pamfletar, comentator politic şi ziarist. De asemenea, a ocupat diverse funcţii, precum copist la Tribunalul din Ploieşti, sufleur şi copist la Teatrul Naţional din Bucureşti, revizor şcolar în patru judeţe, director al Teatrului Naţional din Bucureşti, profesor la Liceul Particular „Sf. Gheorghe“.

Debutul literar a avut loc la vârsta de 21 de ani, iar colaborarea la revistele „Claponul“ şi „Calendarul claponului“ au reprezentat o pregătire pentru activitatea de scriitor satiric şi dramaturg. A făcut parte, timp de patru ani, din redacţia ziarului „Timpul“, alături de Mihai Eminescu şi Ioan Slavici.
În perioada 1878-1890, Caragiale a scris cele mai importante creaţii dramatice ale sale. În 1878, citeşte la Junimea opera „O noapte furtunoasă“, care, un an mai târziu, a fost transpusă pe scenă, bucurându-se de un mare succes.
I.L. Caragiale s-a remarcat prin felul în care a subliniat nuanţele realităţilor, ale limbajului şi ale comportamentului românilor. Nota comică se face simţită în schiţele „Dl. Goe“, „Bubico“, în comediile de moravuri şi caracter, precum „O scrisoare pierdută“ și „Conul Leonida faţă cu reacţiunea“. Prin aceste scrieri, a atins perfecţiunea artistică.

Titu Maiorescu, într-o scrisoare destinată lui Duiliu Zamfirescu, mărturisea: „Convingerea ce o am despre Caragiale este că are una dintre cele mai vioaie inteligenţe ce le poate produce natura, eclectic, bună memorie, momente în care această extraordinară vibratilitate celulară a materiei cenuşii din creieri îl scoate mai presus de el însuşi şi-l face capabil de scrieri literare de mare valoare.“
În 1904, Caragiale decide să se autoexileze în Germania şi se stabileşte, împreună cu familia, la Berlin. Opt ani mai târziu, în noaptea de 8 spre 9 iunie, s-a stins din viaţă, la vârsta de 60 de ani. Ulterior, trupul i-a fost adus în ţară, la cimitirul Bellu, unde se odihneşte alături de Mihai Eminescu şi alţi scriitori români. I.L. Caragiale a fost ales membru post-mortem al Academiei Române.
 
Sursa foto: Wikipedia
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii