Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:43 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Se împlinesc 100 de ani de la asasinarea lui Franz Ferdinand şi a soţiei sale, eveniment ce a dus la declanşarea primului război mondial

ro

28 Jun, 2014 12:44 2992 Marime text
A trecut un secol de când Franz Ferdinand, Arhiduce de Austria şi moştenitorul Imperiului Austro-Ungar, împreună cu soţia sa, contesa Sophia Chotek, au fost asasinaţi, la Sarajevo, de către Gavrilo Princip, un tânăr sârb bosniac, membru al organizaţiei „Tânăra Bosnie”.
 
Cei doi au fost asasinaţi în mijlocul mulţimii şi în apropierea forţelor de ordine. Gavrilo Princip a mărturisit la proces că în momentul tragerii a întors capul şi că nu mai ştie de câte ori a tras. Primul glonţ a atins vena jugulară a lui Franz Ferdinand, iar al doilea a lovit-o pe Sofia în abdomen.
Oamenii din jur s-au năpustit asupra lui Gavrilo, care a înghiţit cianură, fără să aibă un efect fatal. Franz Ferdinand a încetat din viaţă la 15 minute după soţia sa. O lună mai târziu, Austro-Ungaria a declarat război Serbiei, iar atentatul de la Sarajevo a constituit motivul începerii Primului Război Mondial.

Asasinarea a fost pusă la cale de către organizaţia secretă Mâna neagră, care avea drept scop să-i omoare pe toţi cei care se opuneau creării unui stat iugoslav, format din sârbi, croaţi, sloveni, muntenegreni şi macedoneni. Deoarece moştenitorul tronului Austro-Ungariei dorea ca imperiul dualist să-şi menţină autoritatea, organizaţia secretă a decis că Franz Ferdinand trebuia eliminat.
Gavrilo Princip, care a complotat alături de alţi sârbi, deoarece era minor, a primit 20 de ani de închisoare, unde a şi murit, înainte de sfârşitul primului război mondial.
 
Sursa foto: accidentalspy.org
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii