Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:06 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Scriitorul român Dimitrie Bolintineanu...

ro

20 Aug, 2014 00:00 4644 Marime text
În anul 1872, pe 20 august, în Spitalul „Sfântul Pantelimon“ din Bucureşti, s-a stins din viaţă scriitorul român Dimitrie Bolintineanu. În ciuda meritelor sale politice şi culturale deosebite, Bolintineanu şi-a petrecut ultimii ani din viaţă în sărăcie, dar şi într-o singurătate apăsătoare. Potrivit Wikipedia, după ce scriitorul a fost internat, în condica de înregistrare a bolnavilor a fost notat: „Dimitrie Bolintineanu, fost ministru de Culte, intrat fără haine“.
 
Născut în luna februarie a anului 1825, în localitatea Bolintin Vale, în judeţul Ilfov, la vârsta de şase ani, Dimitrie Bolintineanu şi-a pierdut ambii părinţi, fiind crescut de rudele sale. La doar 17 ani, Bolintineanu a publicat prima sa poezie, „O fată tânără pe patul morţii“, iar la 20 de ani, pleacă la Paris pentru a-şi continua studiile. După doi ani, publică primul său volum de poezii, intitulat „Colecţie din poeziile domnului D. Bolintineanu“.
 
În 1848, sprijină mişcarea paşoptistă. După înfrângerea revoluţiei, este silit să plece în exil la Paris, unde îşi va continua studiile. După 11 ani de exil, se întoarce în ţară, unde va continua să publice poezii şi impresii de călătorie, la intervale regulate. În paralel, a îndeplinit şi o funcţie politică, fiind ministru de Externe, dar şi ministrul Cultelor.
 
Dimitrie Bolintineanu a scris foarte mult, atât proză, cât şi versuri, opera sa poetică cuprinzând ciclurile „Legendele istorice“, „Florile Bosforului“, „Basmele“, „Macedonele şi Reveriile“.
 
Sursa foto: Wikipedia
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii