Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:28 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Regizorul român format la şcoala realistă a lui Paul Gusty...

ro

06 Aug, 2014 10:24 1908 Marime text
În urmă cu 41 de ani, la Cannes, în Franţa, la vârsta de 77 de ani, Sică Alexandrescu, regizorul român format la şcoala realistă a lui Paul Gusty, s-a stins din viaţă. În decursul carierei, a montat comedii şi numeroase lucrări dramatice româneşti şi ruseşti, dintre care amintim „O chestiune personală”, „Anii negri”, fiind de două ori laureat al Premiului de Stat.
Potrivit Wikipedia, în 1940, a întrunit cele mai importante teatre din Bucureşti şi a realizat spectacole cu distribuţii impresionante, în care până şi rolurile mici erau interpretate de mari actori. Printre acestea se numără „Azilul de noapte” cu Tony Bulandra, Geoge Vraca, G. Storin, Romald Bulfinski, Beate Fredanov, Jules Cazaban, Dina şi Tanti Cocea, Ion Mortun, Talianu, Agnia Bogoslava, Fifi Harand sau spectacolul „Tâlharii” cu actorii George Vraca, Mihai Popescu, Dina Cocea, Cristofor Etterle, Ion Iancovescu. Filmul „O scrisoare pierdută", pe care Alexandrescu l-a regizat împreună cu Victor Iliu, a fost una dintre primele şi cele mai reuşite ecranizări ale operei lui Caragiale. 
În anul 1952, a fost distins cu Ordinul Muncii clasa I pentru munca depusă cu ocazia „Centenarului Caragiale”, iar 15 ani mai târziu, cu Ordinul Meritul Cultural clasa I „pentru activitate îndelungată în teatru şi merite deosebite în domeniul artei dramatice”. De asemenea, teatrul din Braşov îi poartă numele.
 
Sursa foto: Wikipedia
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii