Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:44 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Profesoara Isoscel din „Liceenii“... (galerie foto)

ro

10 Aug, 2014 00:00 4616 Marime text
Astăzi, Tamara Buciuceanu-Botez, una dintre reprezentantele generaţiei de aur a teatrului românesc, împlineşte venerabila vârstă de 85 de ani, dintre care 65 au fost dedicaţi teatrului.
 
Născută la Tichina, Tamara Buciuceanu-Botez, între anii 1948-1951, potrivit Wikipedia, a frecventat Institutul de Teatru „Vasile Alecsandri“ din Iaşi, însă în anul IV de studii, s-a transferat la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, la clasa profesorului Nicolae Bălţăţeanu.
 
„Doamna comediei româneşti“, în decursul carierei, a interpretat roluri excepţionale pe scenele celor mai importante teatre din capitală şi nu numai. Dintre spectacolele sale, amintim „Coana Chiriţa“, „Romeo şi Julieta la început de noiembrie“, „Cumetrele“, „Doctor fără voie“, „Domnişoara Nastasia“,  „Dimineaţă pierdută“. De asemenea, Tamara Buciuceanu a jucat în peste 25 de filme şi are o carieră impresionantă şi în televiziune. Rolul care i-a adus popularitatea a fost cel al profesoarei Isoscel din „Liceeni“, rămas în memoria multor români.
 
În ceea ce priveşte viaţa personală, în anul 1962, s-a căsătorit cu medicul anestezist Alexandru Botez, care s-a stins din viaţă în 1996. Actriţa nu are copii.
În luna iunie a acestui an, preşedintele Traian Băsescu a semnat decretul prin care Tamara Buciuceanu-Botez este distinsă cu Ordinul Naţional „Steaua României“ în grad de Cavaler, pentru „remarcabilele interpretări artistice, dragostea, dăruirea şi talentul de care a dat dovadă în  promovarea artei teatrale“. Decoraţia oferită actriţei reprezintă cea mai înaltă distincţie a statului român.
 
Datorită carierei impresionante în teatru şi film, a talentului reflectat în rolurile de comedie, drame, dar şi în spectacolele de revistă, Tamara Buciuceanu este şi va rămâne una dintre figurile legendare ale teatrului românesc.
 
Sursa foto: Dragoş Savu / Intact Images
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii