Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
07:01 22 10 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? „Prinţesa de vis a eternităţii”, Greta Garbo...

ro

18 Sep, 2014 10:46 1477 Marime text
În capitala Suediei, la Stockholm, într-o zi de 18 septembrie, se năştea actriţa supranumită „Divina”, „Sfinxul nordului” sau „Prinţesa de vis a eternităţii”, Greta Garbo.
Greta Lovisa Gustaffson, pe numele ei complet, a fost descoperită de regizorul Mauritz Stiller. A debutat în anul 1924, în filmul „The Atonement of Gosta Berling”. Ulterior, a plecat în Cetatea Filmului, la Hollywood. Susţinută de Stiller, Garbo a înregistrat succes după succes, impunându-se rapid în rândul vedetelor de la Hollywood. A fost nominalizată la Oscar la categoria „Cea mai bună actriţă în rol principal”, pentru apariţiile din producţiile „Anna Christie”, „Romance”, „Camille” şi „Ninotchka”. În 1950, în urma unui sondaj realizat de revista de specialitate „Variety”, Garbo a fost votată cea mai bună actriţă din ultimii 50 de ani. După patru ani, Academia Americană de Film a răsplătit-o cu un premiu pentru „performanţele ei memorabile”.
Potrivit Wikipedia, Federico Fellini susţinea că „a fost fondatoarea unui ordin religios numit cinema”. În scurta carieră, ce nu a durat mai mult de douăzeci de ani, Greta Garbo a jucat în filme precum „Femeia vampir”, „Orhideea sălbatică”, „Mata Hari”, „Regina Christina”, „Anna Karenina”, „Femeia cu două feţe”. În 1954, i s-a acordat Premiul Oscar pentru „rolurile sale de neuitat”.
Actriţa nu s-a căsătorit niciodată, nu a avut copii şi a trăit singură o mare parte din viaţă. Avea 36 de ani când s-a retras de pe marele ecran. Greta Garbo a dus o viaţă liniştită, până a murit în 1990, la vârsta de 84 de ani, lăsând neterminat volumul autobiografic intitulat „Garbo Mystique”.
 
Sursa foto: Wikipedia

Ti-a placut articolul?

Comentarii