Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
22:51 25 05 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Primul idol al cinematografiei la nivel global...

ro

16 Apr, 2016 00:00 1236 Marime text
Charlie Chaplin, unul dintre cele mai mari staruri de cinema ale secolului XX, s-a născut la Londra, în Marea Britanie, la data de 16 aprilie 1889. Tatăl lui era vocalist și actor, iar mama, cântăreață și actriță.
 
Chaplin a fost nevoit să renunţe la şcoală şi, la vârsta de zece ani, deja juca în spectacole. Doi ani mai târziu, a primit rolul băieţelului Billy din spectacolul de teatru „Sherlock Holmes”. Primul turneu în America a lui Charlie Chaplin a fost cu grupul lui Fred Karno. Acesta s-a întors în Statele Unite pentru un al doilea turneu, ăn aceeași companie aflându-se și Arthur Stanley Jefferson, care va fi mai târziu cunoscut ca Stan Laurel, care a creat, alături de Oliver Hardie, celebrul cuplu Stan și Bran.
 
Dintre cele mai renumite filme ale sale, considerate capodopere, amintim „City Lights” („Luminile oraşului”), „Modern Times” („Timpuri noi”), „The Great Dictator” („Dictatorul”). Deşi nu avea studii muzicale, a compus muzică pentru multe dintre filmele sale cu ajutorul altor muzicieni şi compozitori.
 
Chaplin nu a prea vorbit despre tehnica lui de a face filme, susținând că ar fi ca și cum un magician și-ar dezvălui propriile iluzii. Animatorul Chuck Jones, care locuia lângă studioul lui Chaplin când era copil, spunea că își amintește cum tatăl său îi zicea că l-a văzut pe Chaplin filmând aceeași scenă de aproape 100 de ori până când aceasta ieşea cum îşi dorea.

Ti-a placut articolul?

Comentarii