Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:57 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Primul abecedar modern, scris de Ion Creangă...

ro

08 Jul, 2014 09:32 6540 Marime text
În urmă cu 146 de ani, la Iaşi, în 4000 de exemplare, apărea manualul lui Ion Creangă, „Metodă nouă de scriere şi cetire pentru anul clasei I-a primare”. Abecedarul, scris de Creangă, împreună cu A. Simionescu, V. Răceanu, N. Climescu, G. Ienăchescu şi C. Grigorescu, a demonstrat că scrisul poate fi învăţat odată cu cititul, prin introducerea treptată a vocalelor şi a consoanelor.
„Creangă se uni cu cinci institutori (...) spre a comunica un abecedar ca lumea. Până atunci, copiii învăţaseră să citească cum da Dumnezeu şi după cum era şi dascălul, cărţi fiind puţine şi proaste...” declara G. Călinescu despre această lucrare.
Abecedarul a adunat tot ce era mai bun, în acele timpuri, în pedagogia avansată şi s-a vândut foarte repede, din acest motiv, în scurt timp, a fost reeditat. Timp de 20 de ani, a fost cel mai bun manual, iar în ediţia a V-a, Ion Creangă a inclus povestea „Ursul păcălit de vulpe”.
În 1889, anul în care Ion Creangă s-a stins din viaţă, apărea cea de XXI-a ediţie a abecedarului, iar patru ani mai târziu, la editia  XXIII, s-au vândut peste 500.000 de exemplare.
 
Sursa foto: webcultura.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii