Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:28 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Pictorul Paul Gauguin s-a născut pe 7 iunie

ro

07 Jun, 2014 09:01 2237 Marime text
Astăzi se împlinesc 166 de ani de la naşterea pictorului francez Paul Gauguin. La vârsta de 25 de ani, Paul Gauguin începe perioada căutărilor artistice. La „Academia Colarossi” învaţă secretele picturii după model. În următorii ani, s-a întâlnit des cu artişti impresionişti şi a participat cu lucrările lui la expoziţiile acestora.
Anul 1883 este foarte important pentru pictorul francez, deoarece hotărăşte să-şi dedice timpul şi energia exclusiv picturii. Îşi lasă soţia, fiica unui înalt funcţionar, Mette Sophie Gad, cu care a avut cinci copii, la familia acesteia, în Danemarca. Pentru a se întreţine, Paul Gauguin vinde o mare parte din creaţiile sale. În una dintre călătoriile sale, pictorul se îmbolnăveşte de malarie şi este nevoit să se întoarcă în Franţa.
Alături de pictorul Emile Bernard, Gauguin a elaborat regulile sintetismului. În 1888, Bernard şi Gauguin îşi fac reciproc portretul, la rugămintea pictorului Van Gogh. Potrivit Wikipedia, Van Gogh, după o ceartă cu Paul Gauguin, îşi taie urechea.
Inspirat, printre altele, din călătoriile sale, Paul Gauguin a reuşit să creeze opere extraordinare, care reflectă viziunea sa asupra vieţii. Printre cele mai importante lucrări se numără „Viziune după predică”, „Fata din Tahiti”, „De unde venim? Ce suntem? Încotro ne îndreptăm?”, „Calul Alb”.
În 1903, anul în care „Salonul de Toamnă” dedică o întreaga sală lucrărilor sale, Paul Gauguin se stinge din viaţă.

Sursa foto: Wikipedia 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii