Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:33 23 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Pentru neamul Brâncovenilor, ziua de 15 august...

ro

15 Aug, 2014 12:11 2608 Marime text
În anul 1714, pe 15 august, odată cu împlinirea vârstei de 60 de ani, Constantin Brâncoveanu a fost ucis. De asemenea, în aceeaşi zi, sărbătorea 40 de ani de căsnicie. Alături de familia sa, Brâncoveanu a fost dus la Istanbul, la închisoarea celor şapte turnuri, unde a fost torturat. Pe 15 august, şase membri ai familiei Brâncoveanu au fost executaţi în public la Istanbul. Înaintea execuţiei, pentru a fi lăsaţi în viaţă, li s-a propus să treacă la religia musulmană, însă au refuzat.
 
Iubitor de cultură, Brâncoveanu a sprijinit înfiinţarea a numeroase tipografii, dar şi mânăstiri, precum Mânăstirea Stavropoleos din Bucureşti, Mânăstirea Hurezu, Mânăstirea Sâmbăta de Sus, construită în Ardeal. De asemenea, a sprijinit construirea Spitalului Brâncovenesc sau a ansamblului arhitectural de la Mogoşoaia.
Constantin Brancoveanu a fost un politician abil şi un foarte bun diplomat, reuşind, cu ajutorul calităţilor sale, să păstreze relaţii de prietenie cu marile cancelarii europene şi să evite conflictele diplomatice sau armate. 
 
Sursa foto: Wikipedia
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii