Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:57 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Pe 30 iunie, Charles Blondin a devenit primul om din lume care a traversat cascada Niagara, mergând pe o frânghie

ro

30 Jun, 2014 00:00 4457 Marime text
Astăzi, se împlinesc 155 de ani de când acrobatul francez Charles Blondin, supranumit „Marele Blondin“, a traversat cascada Niagara, de pe un mal pe celălalt, pe o sârmă de 335 de metri, aflată la 50 de metri deasupra apei.
 
După ce Blondin a anunţat că va traversa Niagara mergând pe o frânghie, ştirea a făcut înconjurul lumii, şi, pe 30 iunie 1859, mii de oameni, unii dintre ei călătorind cu trenul de la Toronto şi Buffalo, au venit să-l urmărească pe acrobat.
Blondin, la 31 de ani, a traversat cu uşurinţă, din prima încercare, cascada Niagara, pe o frânghie de cânepă lată de 7.5 centimetri. În timpul traversării, acrobatul s-a oprit şi a tras cu o altă frânghie o sticlă, dintr-o barcă aflată la 349 de metri mai jos, din care a băut. Când a pus piciorul pe ţărmul celălalt, mulţimea, estimată la 100.000 de persoane, a izbucnit în urale şi strigăte de bucurie.
 
În anii următori, Blondin a repetat acrobaţia, dar în moduri diferite şi creative. A traversat Niagara legat la ochi sau în timp ce împingea o roabă. La numai o lună de la reprezentaţia din 30 iunie, a traversat cascada cu managerul său, Harry Colcord, pe care îl ţinea în spate. Într-o altă evoluţie, s-a oprit la mijlocul distanţei şi s-a aşezat pe frânghie, unde a savurat o omletă.
 
Jean François Gravelet, pe numele lui adevărat, s-a născut în Franţa şi, de la vârsta de cinci ani, a învăţat primele acrobaţii. În scurt timp, a devenit „mica minune“ a unui circ local, iar la 20 de ani, era cunoscut drept unul dintre cei mai importanţi acrobaţi ai Europei.
În Statele Unite ale Americii, şi-a găsit de lucru la un circ din New York, pe care, în scurt timp, a ajuns să-l deţină. După ce a traversat Niagara, a susţinut spectacole în toată lumea. Blondin a încetat din viaţă la Londra, răpus de diabet, la vârsta de 72 de ani.
 
Sursa foto: wyrk.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii