Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:56 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Pe 3 iulie, Franz Kafka, reprezentantul prozei moderne...

ro

03 Jul, 2014 00:00 2049 Marime text
Se împlinesc 131 de ani de la naşterea scriitorului Franz Kafka. Născut pe 3 iulie, la Praga, într-o familie de evrei, Franz Kafka a fost primul dintre cei şase copii ai Iuliei şi ai lui Herman Kafka. Copilăria sa a fost grea, pierzându-şi doi fraţi în copilărie, în timp ce surorile sale au fost ucise în lagărele de concentrare de la Auschwitz.
După terminarea liceului, Kafka şi-a luat doctoratul în Drept, urmând să practice avocatura în cadrul unei companii de asigurări. Debutul literar a avut loc în anul 1909, în paginile revistei „Hyperion“, unde a publicat o colecţie de opt schiţe.
 
Prin intermediul lucrărilor sale, ce exprimă imposibilitatea omului de a descifra sensul existenţei sau care descriu relaţiile interumane, conflictul dintre tată şi fiu, suprapunerea logicului cu absurdul, Kafka a exercitat o puternică influenţă asupra literaturii contemporane. Dintre cele mai importante creaţii ale sale, amintim romanele „Procesul“ şi „Castelul“, nuvela „Metamorfoza“ şi povestirile „Un artist al foamei“ şi „Un medic de ţară“.
 
În ceea ce priveşte viaţa personală, Franz Kafka nu a fost ocolit de probleme, lipsuri şi chiar foame. Toate acestea au dus la o depresie cronică, de care a încercat să se vindece prin intermediul medicinii naturiste. Deoarece starea de sănătate se agrava, din anul 1992, nu a mai putut să lucreze. Franz Kafka s-a stins din viaţă la vârsta de 42 de ani, fiind răpus de tuberculoză.
 
Poetul Max Brod nu şi-a ţinut promisiunea de a arde manuscrisele prietenului său de o viaţă, Kafka, pe care le-a publicat post-mortem. Într-o scrisoare către Max Brod, scriitorul mărturisea: „Niciodată nu gândesc ceea ce ar trebui să gândesc, nu spun ceea ce gândesc şi nu scriu ceea ce spun şi tot aşa, până în adâncurile beznei“. În prezent, Kafka se numără printre cei mai citiţi scriitori din lumea întreagă.
 
Sursa foto: impressivemagazine.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii