Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
12:58 16 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Pe 20 iulie, au fost rostite celebrele cuvinte „Un pas mic pentru om, un salt uriaş pentru omenire”

ro

20 Jul, 2014 11:06 988 Marime text
În urmă cu 45 de ani, pe 20 iulie, la 10:56 PM, astronautul american Neil Armstrong a devenit prima persoană care a coborât pe suprafaţa Lunii şi a rostit celebrele cuvinte „Un pas mic pentru om, un salt uriaş pentru omenire”.
 
La 16 iulie, echipajul format din Neil Armstrong, comandant, Edwin Buzz Aldrin, pilotul modulului lunar Eagle şi Michael Collins a început misiunea „Apollo 11”. Racheta de 111 metri lungime a fost lansată de la Centrul Spaţial Kennedy din Florida. Patru zile mai târziu, Neil Armstrong a ieşit din modul şi a atins solul lunar. După aproximativ 20 de minute, a coborât şi Buzz Aldrin. În două ore, 36 de minute şi 21 de secunde, cei doi au strâns 22 de kilograme de roci, pe care le-au adus pe Pământ. Astronauţii au lăsat un drapel american şi o placă de oţel cu un mesaj de pace, semnat de Richard Nixon.
După opt zile de misiuni, echipajul s-a întors acasă.
 
Născut pe 5 august, în Ohio, Neil Armstrong a fost pasionat de zbor de la o vârstă fragedă. La 16 ani, deţinea licenţa de pilot, urmând studiile la Universitatea Purdue, cu o bursă de la US Navy. În anul 1949, a fost chemat să slujească în războiul din Coreea, participând la 78 de misiuni. Ulterior, şi-a terminat studiile şi a făcut parte din Comitetul Naţional Consultativ pentru Aeronautică, care, mai târziu, a devenit Administraţia Naţională a Aeronauticii şi a Administrării Spaţiului, NASA. 
 
În decursul carierei, Neil Armstrong a fost decorat de 17 ţări, printre distincţiile speciale numărându-se Medalia Prezidenţială a Libertăţii, Medalia de Onoare a Congresului Spaţial, Medalia Clubului de Exploratori. Astronautul s-a stins din viaţă în august 2012, la vârsta de 82 de ani.
 
Sursa foto: Wikipedia

Ti-a placut articolul?

Comentarii