Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:59 02 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Pe 2 iulie, domnitorul Ştefan cel Mare...

ro

02 Jul, 2014 00:00 3911 Marime text
Astăzi, se împlinesc 510 ani de la moartea lui Ştefan cel Mare, domnitor al Moldovei, fiul cel mic al lui Bogdan al II-lea şi nepotul lui Alexandru cel Bun, precum şi cea mai importantă personalitate a Evului Mediu românesc.
                                                                                       
Petre Ţuţea afirma despre Ştefan cel Mare că „a fost cea mai mare personalitate politică şi militară pe care au dat-o românii în istoria lor”, în timp ce regele Carol I mărturisea: „Nu veţi mai da unul ca ăsta chiar dacă mai trăiţi încă un milion de ani”.
 
În timpul lui Ştefan cel Mare, Moldova a cunoscut o înflorire fără precedent. Remarcabil om politic şi comandant de oşti, el a fost preocupat de organizarea şi prosperitatea economică a ţării, a sprijinit dezvoltarea meşteşugurilor, a negoţului şi a târgurilor. Totodată, a întărit oastea şi cetăţile, făcând din Moldova un stat puternic.  
 
Pe plan extern, Ştefan cel Mare a luptat pentru apărarea independenţei Moldovei, respingând încercările de cotropire ale duşmanilor unguri şi otomani. În lunga luptă pe care a dus-o pentru a opri expansiunea otomană, a obţinut numeroase victorii de prestigiu, care au oprit înaintarea stăpânirii Imperiului Otoman spre centrul Europei.
 
Ştefan cel Mare, în cei 47 de ani de domnie, a zidit 44 de mănăstiri şi biserici. Conform tradiţiei, după fiecare luptă, construia o biserică. După o domnie neobişnuit de lungă pentru acele timpuri, s-a stins din viaţă pe 2 iulie 1504 şi a fost înmormântat la Mânăstirea Putna. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a canonizat pe 20 iunie 1992 şi de atunci Ştefan cel Mare este sărbătorit în ziua de 2 iulie.
 
Sursa foto: adevarul.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii