Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
22:20 23 02 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Pe 15 septembrie, este sărbătorită Ziua Internaţională a...

ro

15 Sep, 2014 13:17 1353 Marime text
Astăzi, 15 septembrie, este celebrată Ziua Internaţională a Democraţiei. Propunerea ca pe data de 15 septembrie să fie sărbătorită democraţia a fost făcută, iniţial, de Qatar, stat căruia i s-au alăturat alte opt, printre care şi România. Organizaţia Naţiunilor Unite a ales ziua de 15 septembrie pentru a spori interesul lumii asupra acestei forme de guvernământ.

În această zi, cu scopul de a promova democraţia, sunt organizate numeroase evenimente în întreaga lume. Tema din acest an este „Să implicăm persoanele tinere în democraţie” şi pune accent pe provocările şi oportunităţile persoanelor tinere şi angajarea lor în procesul democratic.
La prima aniversare a Zilei Internaţionale a Democraţiei, cea din anul 2008, a avut loc un eveniment comemorativ la Parlamentul din Geneva, în cadrul căruia parlamentarii au fost invitaţi să vorbească despre activităţile democratice.

Democraţia înseamnă „conducere de către popor” şi este regimul politic care ar trebui să se bazeze pe dorinţa poporului. Principiile de bază ale acestei forme de guvernare sunt votul universal şi suveranitatea poporului. O democraţie se bazează pe respectarea drepturilor omului, pluripartidism, precum şi pe separarea puterilor în stat. Democraţia este un mod de viață bazat pe conceptele de libertate, egalitate a şanselor, recunoaşterea drepturilor omului.

Sursa foto: globaldimension.org.uk 

Ti-a placut articolul?

Comentarii