Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:10 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Pe 11 iunie s-a născut unul dintre cei mai importanţi exploratori ai lumii subacvatice

ro

11 Jun, 2014 09:09 2226 Marime text
În urmă cu 104 ani, în Franţa, s-a născut renumitul oceanograf, cercetător, explorator, scriitor, producător de filme, inventator şi explorator al vieţii subacvatice Jacques-Yves Cousteau.
La vârsta de 13 ani, cu ocazia unei excursii în Mexic, Jacques-Yves Cousteau scrie prima sa carte, „O aventură în Mexic”. După terminarea studiilor, devine ofiţer canonier. Cousteau este autorul mai multor invenţii şi inovaţii tehnice, precum costumul cu volum constant, minisubmarine, scuterul subacvatic şi alte vehicule subacvatice.
La bordul navei Calypso, timp de patru decenii, a explorat mările şi oceanele lumii, a efectuat numeroase cercetări şi, în acelaşi timp, a adunat mii de ore de filmări subacvatice, care au fost transformate în 50 de cărţi, două enciclopedii, numeroase filme de lung-metraj şi peste 120 de documentare. Nava Calypso a fost lovită accidental, în 1996, de o barjă şi s-a scufundat în portul Singapore.
Împreună cu echipa sa, Cousteau a făcut cunoscută uimitoarea biodiversitate a lumii subacvatice. Între 1960-1964, a condus un program ce avea ca scop studiul capacităţii oamenilor de a trăi într-o casă submarină.
Cousteau a vizitat România, în mai multe rânduri, pentru a studia Delta Dunării. A fost ales membru de onoare al Academiei Române şi i s-a oferit titlul de „Doctor honoris causa”.
Jacques-Yves Cousteau a murit la vârsta de 87 de ani, la Paris.

Sursa foto: photography.nationalgeographic.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii