Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:11 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Mihaela Runceanu, un simbol al muzicii uşoare româneşti... (video)

ro

01 Nov, 2014 00:00 3769 Marime text
Un simbol al muzicii uşoare româneşti, Mihaela Runceanu, cea care şi-a încântat publicul cu vocea deosebită, s-a stins din viaţă în urmă cu 25 de ani. Artista a fost ucisă în garsoniera ei din Bucureşti. Moartea Mihaelei Runceanu a şocat o ţară întreagă.
 
Potrivit anchetatorilor, pe 1 noiembrie 1989, în jurul orei 1.00, după ce artista a adormit, Daniel Cosmin Ştefănescu, care venise să vizioneze un film cu Mihaela, a sugrumat-o cu un cablu de telefon, apoi a dus mai multe obiecte în maşina pe care o parcase în faţa garsonierei. Ulterior, a incendiat locuinţa.

Mihaela Runceanu a fost înmormântată pe 4 noiembrie 1989, la Cimitirul „Dumbrava“ din Buzău. Mii de oameni au condus-o pe ultimul drum. La 36 de ore de la comiterea crimei, Daniel Cosmin Ştefănescu a fost prins şi arestat, iar în urma procesului, a primit 21 de ani de închisoare.

În anul 1990, ziaristul Mihai Boatu a înfiinţat primul fan club din România, dedicat Mihaelei Runceanu. Un an mai târziu, apar cărţile „Mihaela Runceanu - un cântec ucis“ şi „Pagini din procesul asasinului Mihaelei Runceanu“. La Casa de Cultură a Studenţilor din Bucureşti, la împlinirea a 21 de ani de la moartea artistei, a avut loc spectacolul „Pentru voi, muguri noi“, dedicat artistei. Au participat nume importante din România, precum Corina Chiriac sau Silvia Dumitrescu.

Despre Mihaela Runceanu

Originară din Buzău, Mihaela Runceanu a absolvit cursurile Liceului de Muzică şi Arte Plastice din oraşul natal, ca şef de promoţie. Alături de Orchestra Simfonică din Buzău, a participat la un turneu de câteva săptămâni în Cehoslovacia şi Ungaria. În 1974, intră la Conservatorul de Muzică „Ciprian Porumbescu“, la clasa profesorului Victor Giuleanu. În paralel, participă la cursurile Şcolii Populare de Artă din capitală.

A câştigat Festivalul de la Mamaia în anul 1977. Printre melodiile artistei se numără „De-ar fi să vii“, „Fericirea are chipul tău“, „Să crezi în dragostea mea“, „Iartă“, „Să fim copii“, „Viaţa începe cu tine“. Potrivit Wikipedia, a susţinut turnee în Ungaria (1973), Bulgaria (1984), Cuba (1985).
 
Sursa foto: stirileprotv.ro
 

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii