Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:50 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Mausoleul de la Mărăşeşti...

ro

18 Sep, 2014 09:54 2763 Marime text
Astăzi se împlinesc 76 de ani de la inaugurarea Mausoleului de la Mărăşeşti, un monument dedicat eroilor Primului Război Mondial, ridicat pe locul în care s-au desfăşurat luptele de la Mărășești, soldate cu victoria trupelor române.
În interiorul monumentului se află osemintele a 5.073 de eroi, printre care 3.000 de ostaşi neidentificaţi, 1.974 identificaţi, 97 de ofiţeri şi doi preoţi. Construit din beton armat şi placat cu blocuri de andezit, monumentul are o formă circulară, iar partea superioară este terminată cu o cupolă, cunoscută drept „Cupola gloriei", a cărei bază este flancată de patru vulturi din granit. Pe frontispiciul mausoleului este scris „Întru slava eroilor neamului”.
În centrul mausoleului Mărăşeşti, decorat în interior cu o pictură creată de artistul Eduard Săulescu, se află sarcofagul generalului Eremia Grigorescu, fost Prim Cavaler al Legiunii de Onoare, decorat cu Steaua României, iar pe „Culoarul Cavalerilor", alături de maiorul Grigore Ignat şi locotenentul Gabriel Pruncu, este şi mormântul Măriucăi Zaharia, fetiţa de 12 ani din comuna Haret, care a ajutat armata română, transmiţând din nucul aflat în spatele casei date despre înaintarea nemţilor, până în momentul în care a fost doborată de glonţul unui lunetist german.
În incinta mausoleului Mărăşeşti a fost amenajat un muzeu al luptelor desfăşurate pe aceste locuri, care cuprinde fotografii, diverse documente, armament şi echipament militar.
 
Sursa foto: Wikipedia
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii