Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:30 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Laureată a Premiului Nobel pentru Pace, Maica Tereza...

ro

05 Sep, 2014 00:00 3119 Marime text
În urmă cu 17 ani, pe 5 septembrie, la câteva zile după moartea prinţesei Diana, pe care o regretase enorm, s-a stins din viaţă Maica Tereza, fiind înmormântată la Calcutta, în India.

Născută în anul 1910, la Skopje, în Macedonia, Agnesë Gonxhe Bojaxhiu, pe numele ei adevărat, şi-a dorit de mică să devină călugăriţă. Din acest motiv, la vârsta de 18 ani, a cerut să fie primită în Ordinul Loreto.
Pe data de 28 septembrie 1928, a părăsit oraşul natal Skopje şi a plecat în Irlanda. După două luni, a fost trimisă în India, la Calcutta, unde a depus primele jurăminte şi, timp de 17 ani, a lucrat ca profesoară şi, ulterior, ca directoare.

În anul 1948, a renunţat la straiul monahal al ordinului Surorilor şi a îmbrăcat un sari alb, cu o panglică albastră pe margine. Solicită cetăţenia indiană şi începe munca de caritate. Un an mai târziu, Maica Tereza a fondat ordinul Misionarii Carităţii în Calcutta, unde şi-a petrecut cea mai mare parte a vieţii.

Timp de peste 45 de ani, Maica Tereza a îngrijit săracii, bolnavii, orfanii și muribunzii, conducând şi extinderea Misionarilor Carității, mai întâi în toată India, apoi şi în alte ţări. Un exemplu de compasiune şi credinţă, Maica Tereza a primit Premiul Nobel pentru Pace în anul 1979 şi a fost beatificată de Vatican în 2003, la şase ani de la moartea sa.

De-a lungul timpului, deşi imaginea de sfântă atribuită călugăriţei a fost contestată în unele articole publicate de diverşi cercetători, Maica Tereza a avut un impact pozitiv la nivel mondial, inspirând numeroase iniţiative umanitare.

Sursa foto: Wikipedia
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii