Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:20 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că Într-o zi de 29 septembrie, romancierul francez Émile Zola...

ro

29 Sep, 2014 09:38 2004 Marime text
Se împlinesc 116 ani de la moartea romancierului francez Émile Zola. Émile Édouard Charles Antoine Zola, pe numele lui complet, s-a născut la Paris, la data de 2 aprilie 1840. Din tinereţe, Émile Zola a fost pasionat de literatură. În clasa a şasea, compune un roman despre cruciade, iar prietenii lui din copilărie, Paul Cézanne și Jean-Baptistin Baille, sunt primii săi cititori. 
În anul 1864, publică prima carte „Poveştiri pentru Ninon”, dar şi numeroase articole de critică în diferite ziare şi reviste. În afară de critică literară, artistică sau dramatică, Zola publică în presă sute de povestiri şi toate romanele sale, printre care se numără „Thérèse Raquin”,  seria „Rougon-Macquart” formată din 20 de romane, „Averea familiei Rougon”, „Pântecele Parisului”, „Cucerirea orașului Plassans”, „Bestia umană”. Pentru vestita sa scrisoare  „J'Accuse", în care dezvăluie o manevră politică şi militară în cazul de trădare al lui Alfred Dreyfus, este dat în judecată şi condamnat, petrecând un an în exil.
Zola a murit la Paris pe 29 septembrie 1902, din cauza unei intoxicaţii cu monoxid de carbon cauzată de un coş de fum blocat. Inamicii săi au fost acuzaţi, dar nu s-a dovedit nimic. Iniţial, a fost îngropat în Cimetière de Montmartre din Paris. La aproape şase ani de la moartea scriitorului, rămaşiţele acestuia au fost mutate în Panthéon.
 
Sursa foto: www.theguardian.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii