Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:55 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Într-o zi de 21 iulie, se năştea o personalitate marcantă a României

ro

21 Jul, 2014 00:00 1539 Marime text
Se împlinesc 193 de ani de la naşterea lui Vasile Alecsandri, poet, dramaturg, om politic, ministru, diplomat şi personalitate marcantă a României. Născut la Bacău, pe 21 iulie, Vasile Alecsandri a studiat la pensionul francez al lui Cusnim, ulterior, în 1834, pleacă la Paris, unde se dedică literaturii, după încercări nereuşite în domeniile medicină, drept şi inginerie.
Întors în ţară, participă la mişcarea revoluţionară din Moldova de la 1848 şi la luptele pentru unirea Moldovei cu Muntenia, fiind trimis de Cuza în Franţa, Italia şi Anglia, pentru a determina marile puteri să recunoască dubla sa alegere.
 
Alecsandri a debutat ca scriitor în anul 1840, cu nuvela „Bucheţi“, publicată în „Dacia Literară“. Poeziile sale au fost structurate în câteva cicluri, sub aspectul tematicii, al principalelor caracteristici stilistice şi al epocii în care au fost scrise. „Doinele“, primul grup de poezii, sunt inspirate din cultura populară, în timp ce în al doilea grup, „Lăcrămioare“, este cuprinsă cea mai mare parte a poeziei erotice a lui Alecsandri, jurnalul poetic al dragostei sale pentru Elena Negri.
 
Opera lui Alecsandri este impresionantă. Pe lângă poezii, autorul a mai scris nuvele („Balta Albă“, „Borsec“, „O plimbare în munţi“), jurnale de călătorie, drame istorice („Cetatea Neamţului“, „Fântâna Blanduziei“), biografii, comedii („Rusalii“, „Chiriţa în provincie“), poeme istorice, teatru, dar şi pasteluri.
Prin traduceri ale poeziilor populare în limbile franceză, engleză şi germană, Alecsandri se numără printre primii scriitori moderni a căror operă a devenit accesibilă peste hotare.
Între anii 1885-1890, a fost ministru al României la Paris, post pe care îl deţine până la moarte. Vasile Alecsandri s-a stins din viaţă pe 22 august 1890, la Mirceşti, şi a fost înmormântat în grădina casei dăruite, în anul 1914, Academiei Române, de către soţia poetului. La iniţiativa acestei instituţii, în 1928, deasupra mormântului său a fost ridicat un mausoleu.
 
Sursa foto: agenda.liternet.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii