Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:06 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Într-o zi de 13 septembrie, liderul Corneliu Zelea Codreanu...

ro

13 Sep, 2014 10:32 3366 Marime text
În anul 1899, pe 13 septembrie, la Huşi, s-a născut Corneliu Zelea Codreanu, liderul partidului Garda de Fier sau al Legiunii Arhanghelul Mihail.
Potrivit Wikipedia, Corneliu Zelea Codreanu a urmat cursurile primare la Iaşi şi Huşi, iar între anii 1912 şi 1916, a fost înscris la liceul militar de la Mânăstirea Dealu, urmând să frecventeze şi cursurile Şcolii Militare de Infanterie de la Botoşani.
În 1923, fondează, alături de A. C. Cuza, Liga Apărării Naţionale Creştine, partid antidemocrat şi antisemit. Un an mai târziu, în cadrul unui proces în care era implicat, în faţa instanţei, îl împuşcă pe prefectul de poliţie, care îl agresase anterior, dar este achitat motivându-se că a acţionat în legitimă apărare. 
Ulterior, formează Legiunea Arhanghelul Mihail, iar în anii următori, au loc o serie de manifestaţii ample împotriva „corupţiei parlamentare, a evreilor şi a comunismului”. Alături de Codreanu, fondatori ai acestei Mişcării Legionare, creată după modelul organizaţiilor naziste, au fost Ion Moţa, Radu Mironovici, Corneliu Georgescu şi Ilie Gârneaţă. Membrii purtau uniforme verzi, ca simbol al reînnoirii, şi se salutau folosind salutul roman.
Potrivit Wikipedia, despre originile mişcării, Neagu Djuvara declara că „Mişcarea legionară a fost o mişcare autohtonă, născută din grupări studenţeşti anticomuniste. (...) În realitate, anticomunismul legionar s-a dovedit a fi o frazeologie lipsită de baze factice şi menită să motiveze antisemitismul, având în vedere complexul de relaţii oculte dintre comunişti şi legionari. (...) Să nu credeţi, cum spun adversarii Mişcării Legionare, că a fost o copie a nazismului sau a fascismului”.
În urma ordinului lui Codreanu, în 1933, s-a constituit „Echipa Morţii”, formată din 15 oameni, majoritatea intelectuali, ce executa directivele primite. Patru ani mai târziu, Legiunea s-a clasat pe locul al treilea după Partidul Naţional Liberal şi Partidul Naţional-Ţărănesc. Carol al II-lea, care se opunea legionarilor, i-a ţinut în afara guvernului, până la 5 septembrie 1940, când generalul Ion Antonescu a fost adus la putere.
În anul 1938, Codreanu a fost arestat şi asasinat de către jandarmi, în timpul înscenării unei încercări de evadere. Conducerea a fost preluată de către Horia Sima, care a amplificat campania de asasinate politice, economice, rasiale, dar şi de interese personale.  În 1941, lovitura de stat organizată împotriva lui Antonescu a dus la scindarea Mişcării Legionare.
Deoarece până la ultima suflare Codreanu a avut controlul absolut al organizaţiei,  legionarii i-au atribuit titlul de „Căpitanul”.
 
Sursa foto: Wikipedia
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii