Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:34 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Într-o zi de 12 august, un gigant al cinematografiei americane...

ro

12 Aug, 2014 11:38 2174 Marime text
În urmă cu 32 de ani, se stingea din viaţă un gigant al cinematografiei americane, Henry Fonda, care a realizat filme până în momentul în care s-a îmbolnăvit.
 
Născut în Nebraska, pe 16 mai, în anul 1905, din copilărie, Henry Fonda a fost captivat de sport şi, mai târziu, de jurnalism. În acest sens, a început o specializare în jurnalism la Universitatea din Minnesota, dar a abandonat cursurile în favoarea actoriei. Ulterior, Henry Fonda s-a alăturat trupei de actori a lui Joshua Logan, unde o cunoaşte pe Margaret Sullavan, viitoarea lui soţie, dar şi pe James Stewart.
 
Timp de 11 ani, între 1923 şi 1934, s-a dedicat teatrului, apoi filmelor. De la începutul carierei sale şi până la ultimele proiecte din 1981, Fonda a apărut în 106 filme, programe de televiziune şi filme scurte. În 1982, a câştigat premiul Oscar pentru cel mai bun actor pentru rolul din „Pe lacul auriu”, în care a jucat alături de fiica lui, Jane Fonda, şi de Katherine Hepburn. Dintre alte filme în care a mai jucat amintim „12 oameni furioşi”, produs de Henry Fonda şi  nominalizat la Oscar, „Undeva, cândva în vest”, „Cum a fost cucerit Vestul”.
 
În ceea ce priveşte viaţa personală, a avut cinci soţii şi trei copii, Jane, Peter şi Amy, primii doi bucurându-se de multe reuşite în plan cinematografic. Henry Fonda a fost un actor înzestrat cu un imens talent, care a impresionat prin intermediul rolurilor pe care le-a interpretat.
 
Sursa foto: fanpop.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii