Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:06 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? În România, pe 10 iunie, este sărbătorită Ziua Paraşutiştilor

ro

10 Jun, 2014 12:10 3221 Marime text
Astăzi, în ţara noastră, este sărbătorită Ziua Naţională a Paraşutiştilor. În România, în anul 1925, constructorul german de paraşute Heinecke a sărit, pentru prima dată, cu paraşuta dintr-un avion, pilotat de Paul Dumitrescu. La mitingul de aviaţie de la Tecuci, locotenentul Jean Nicolescu a devenit primul aviator român care a sărit cu paraşuta din avion.
Se spune că, în jurul anului 1480, italianul Leonardo da Vinci a realizat prima schiţă a unei paraşute, deşi potrivit unui manuscris chinez, împăratul Sun, care a trăit între anii 2258-2208 î.Hr., a evadat dintr-un turn cu ajutorul unei „umbrele” mari. După schiţele realizate de Leonardo da Vinci, inginerul englez Adrian Nicholas a creat o paraşută, folosindu-se de uneltele şi materialele existente la sfârşitul secolului al XV-lea. Adrian Nicholas şi-a testat modelul în Africa de Sud.
Paraşuta, o pânză solidă, asemănătoare unei umbrele, cuprinde sub cupola ei un volum mare de aer, care amortizează căderea corpurilor pe pământ. În 1931, pioniera paraşutismului românesc, Smaranda Brăescu, a stabilit primul record mondial, sărind de la înălţimea de 6.000 de metri dintr-un avion pilotat de Alexandru Popană.
În prezent, paraşuta este folosită pentru aterizări de urgenţă, evacuarea persoanelor dintr-un avion în flăcări şi pentru a transporta alimente şi medicamente în zone cu accesibilitate redusă.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii