Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:23 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Cunoscutul scriitor şi filozof Constantin Noica...

ro

12 Jul, 2014 11:01 3209 Marime text
În urmă cu 105 ani, în judeţul Teleorman, s-a născut Constantin Noica, filozof, publicist, eseist şi scriitor român.
Constantin Noica a debutat în revista „Vlăstarul”, în anul 1927, când era elev la Liceul Spiru Haret. A urmat Facultatea de Litere şi Filozofie din Bucureşti, apoi a fost bibliotecar la Seminarul de Istorie a Filozofiei şi membru al Asociaţiei Criterion. După frecventarea unor studii de specializare în Franţa, a fost referent pentru filozofie în cadrul Institului Româno-German din Berlin.
Timp de nouă ani, Constantin Noica a avut domiciliu forţat la Câmpulung-Muscel. În această perioadă, şi-a trasat principalele coordonate ale filosofiei sale de mai târziu. În 1958, Noica a fost arestat, împreună cu ceilalţi participanţi de la seminariile private, pe care le ţinea în casa sa. Din cei 25 de ani de muncă silnică, la care a fost condamnat, Noica a executat doar şase ani la Jilava, fiind eliberat în august 1964.
Printre cele mai importante opere ale sale se numără „Devenirea întru fiinţă – Tratat de Ontologie”, „Jurnal Filozofic”, „Douăzeci şi şapte de trepte ale realului”, „Rostirea filozofică românească”. Ultimii ani din viaţă i-a petrecut la Păltiniş, lângă Sibiu, şi s-a stins din viaţă la data de 4 decembrie 1987. După 1989, Gabriel Liiceanu s-a ocupat de reeditarea integrală a cărţilor lui Noica.
 
Sursa foto: roncea.ro (fotografie de Dinu Lazăr)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii