Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:15 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Barack Obama, preşedintele Statelor Unite ale Americii...

ro

04 Aug, 2014 00:00 2755 Marime text


Astăzi, actualul preşedintele al Americii, Barack Obama, împlineşte vârsta de 53 de ani. Născut pe 4 august, la Honolulu, în Hawaii, Barack Hussein Obama al II-lea, pe numele lui complet, este fiul kenyanului Barack Obama şi al americancei Ann Dunham, originară din statul Kansas.

Când avea doar doi ani, tatăl său pleacă de acasă, iar mama lui se recăsătoreşte cu un student indonezian, care îi duce la Jakarta. Aici, Barack locuieşte până la zece ani, după care se reîntoarce la Honolulu, unde este crescut de părinţii din partea mamei.
După ce a urmat liceul în Hawaii, Obama a plecat în California pentru a urma cursuri universitare. Primul său discurs în public a fost susţinut în anul 1981, când i-a îndemnat pe americani să nu mai investească în Africa de Sud, pentru a protesta la adresa apartheid-ului, moment în care i-au fost remarcate calităţile de orator. În acelaşi an, Barack Obama hotărăşte să se specializeze în relaţii internaţionale şi să studieze politica la Universitatea Columbia din New York.

De la asistent social, student la Harvard, profesor de drept constituţional şi politician influent, în urma unor alegeri istorice, Barack Obama devine, în anul 2008, primul preşedinte american de culoare, deşi Morgan Freeman, citat de Hollywood Reporter, declara că acesta „nu este primul preşedinte de culoare al Americii, ci primul preşedinte de rasă mixtă din istoria SUA“.
În timpul campaniei electorale, a pus accent pe războiul din Irak, pe creşterea independenţei energetice şi pe furnizarea de servicii medicale pentru toate persoanele. În luna ianuarie a anului 2008, campania sa a stabilit un record de finanţare, respectiv 36.8 milioane de dolari, cea mai mare sumă strânsă de un candidat la preşedinţie într-o singură lună în alegerile primare democrate. După ce rezultatele au fost anunţate, Obama, în faţa a sute de mii de susţinători adunaţi la Chicago, afirma că „schimbarea a sosit în America“.

În anul 2011, a fost nevoit să-şi arate în public certificatul de naştere, deoarece se lansase ipoteza conform căreia nu ar avea dreptul să fie preşedinte, întrucât nu ar fi american. Pe 6 noiembrie 2012, Obama a devenit primul preşedinte democrat după Franklin D. Roosevelt care a câştigat de două ori majoritatea votului popular.
Când nu se află în călătoriile impuse de calitatea sa de preşedinte, Obama îşi petrece o mare parte a timpului liber în compania soţiei sale, Michelle, şi a celor două fete ale lor, Malia şi Sasha.

Sursa foto: biography.com

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii