Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:28 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Au trecut şase ani fără maestrul Gheorghe Dinică

ro

10 Nov, 2015 00:00 5488 Marime text

 
Şase ani fără maestrul Gheorghe Dinică, unul dintre cei mai importanţi actori români. A murit la vârsta de 75 de ani, pe 10 noiembrie 2009, la Spitalul Floreasca din Bucureşti, unde era internat.
 
Condus pe ultimul drum de mii de persoane, Gheorghe Dinică a fost înmormântat cu onoruri militare la Cimitirul Bellu, pe Aleea Artiştilor.
 
Manifestându-şi interesul pentru actorie încă de tânăr, Gheorghe Dinică a urmat cursurile Institutului Naţional de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, la clasa profesoarei Dina Cocea. A absolvit în anul 1961 şi a debutat în filmul „Străinul“, interpretând roluri în peste 60 de filme („După-amiaza unui torţionar“, „Filantropica“), în piese de teatru („Tache, Ianke şi Cadâr“, „În numele trandafirului“), dar şi în seriale TV („Inimă de ţigan“).
 
Gheorghe Dinică este actorul care a interpretat personajele Lăscărică și Paraipan, din seria filmelor care îl au ca protagonist pe comisarul Moldovan, regizate de Sergiu Nicolaescu. Pentru activitatea sa extraordinară, a fost distins cu numeroase premii, mai ales de către Uniunea Cineaştilor din România.

Dinică avea şi talent muzical, iubea romanțele și cântecele de petrecere. În acest sens, a înregistrat patru albume: „Cântece de petrecere“ (2003), „Cântece de petrecere 2“ (2003), „Romanțe“ (2004), „Parol că te iubesc“ (2006). 
 
Sursa foto: stiri.rol.ro
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii