Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:35 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Astăzi, scriitoarea de origine română, Herta Müller...

ro

17 Aug, 2014 10:48 2214 Marime text
Născută pe 17 august, în satul Niţchidorf, Herta Müller, scriitoare germană, originară din România, laureată a Premiul Nobel pentru Literatură în anul 2009, împlineşte, astăzi, vârsta de 61 de ani.
 
După absolvirea studiilor de filologie germană şi română, a lucrat, pentru scurt timp, ca traducătoare într-o fabrică din Timişoara. În anul 1982, a debutat cu volumul de povestiri „Ţinuturile joase”, care a fost cenzurat şi a cărui versiune integrală avea să apară doi ani mai târziu în Germania, reacţia autorităţilor din România fiind dură. I s-a interzis să mai publice. Ca urmare a acestei interdicţii, Herta Müller a emigrat în anul 1987 în Republica Federală Germană, împreună cu soţul ei de atunci, scriitorul Richard Wagner.
 
Publică romanele „Omul este un mare fazan pe lume”, „Călătorie într-un picior”, „Încă de pe atunci vulpea era vânătorul”, „Astăzi mai bine nu m-aş fi întâlnit cu mine însămi”, „Leagănul respiraţiei”,  volume de poveştiri, precum şi volume de poeme-colaj. În decursul carierei, a fost distinsă cu numeroase premii importante, printre acestea numărându-se Premiul Kleist (1994), Premiul european pentru literatură Aristeion (1995), Premiul IMPAC Dublin (1998), Premiul pentru literatură al Fundaţiei Konrad Adenauer (2004), Premiul Nobel pentru Literatură (2009), pentru „densitatea poeziei şi sinceritatea prozei cu care a descris plastic universul dezrădăcinaţilor”. Odată cu primirea acestei distincţii, Herta Müller a intrat în rândul celor mai mari scriitori de limbă germană, printre aceştia numărându-se Thomas Mann, Herman Hesse sau Elfriede Jelinek.
 
Sursa foto: nineoclock.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii