Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:24 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Astăzi, poetul român Adrian Păunescu ar fi...

ro

20 Jul, 2014 00:00 3502 Marime text
Astăzi, poetul Adrian Păunescu, unul dintre cei mai importanţi autori români şi organizator al Cenaclului Flacăra, ar fi împlinit 71 de ani. Născut pe 20 iulie, la Copăceni, judeţul Bălţi, Republica Moldova, Adrian Păunescu a fost autor, critic literar, director de reviste, scriitor, traducător şi om politic.

Potrivit Wikipedia, cea mai mare parte a copilăriei a petrecut-o la Bârca, judeţul Dolj. A absolvit Colegiul Naţional "Carol I" din Craiova şi, ulterior, a studiat filologia la Universitatea din Bucureşti.

Ca scriitor, a debutat în anul 1960, iar talentul său a fost remarcat şi apreciat de critici literari importanţi. Păunescu a scris peste 50 de cărţi, creaţiile sale fiind editate într-un tiraj record. În anul 1973, a început activitatea publicistică şi a condus revista "Flacăra". În cadrul Cenaclului Flacăra şi în pofida numeroaselor sancţionări aduse de puterea comunistă, Păunescu a încurajat şi promovat cultura de masă şi a inventat "generaţia în blugi" şi "muzica tânără".

Totodată, devenise cunoscut şi pentru criticile lansate la adresa puterii. În acest sens, amintim poemul "Analfabeţii", publicat în 1980. Deşi, după căderea comunismului, nu i s-a permis reîntoarcerea la conducerea revistei "Flacăra", a fondat o altă revistă, "Totuşi iubirea".

Dintre poeziile publicate de Păunescu, amintim "Rugă pentru părinţi", "Totuşi, iubirea", "Leagăn pentru toată copilăria", "Descântec de viaţa şi moarte", "Pastel de toamnă".

Relaţia scriitorului cu regimul Ceauşescu este considerată ambiguă, din cauza poemelor adulatoare şi a criticilor directe. Din acest motiv, după căderea comunismului, au existat poziţii pro şi contra Păunescu. Deşi, pentru o perioadă, s-a retras din viaţa publică, în 1992, a fost ales membru al Partidului Socialist al Muncii şi, ulterior, vicepreşedinte. De asemenea, Păunescu a fost ales membru al delegaţiei parlamentare române la Consiliul Europei de la Strasbourg.

Pe 5 noiembrie 2010, scriitorul s-a stins din viaţă şi a fost înmormântat la Cimitirul Bellu, alături de Mihai Eminescu şi Nichita Stănescu. "Va fi interesantă postumitatea mea. Scrisul meu se va despovăra de biografia autorului, în circulaţia lui printre oameni. Aş fi fost curios să ştiu totuşi ce iarbă va răsări, în timp, pe mormântul meu...", mărturisea scriitorul român.

Sursa foto: realitatea.net
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii