Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
22:03 22 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Astăzi, este sărbătorită Ziua Internaţională a...

ro

28 Sep, 2014 00:00 1082 Marime text
Cu ocazia unei reuniuni a principalelor organizaţii neguvernamentale preocupate de accesul la informaţiile publice, din anul 2002, este sărbătorită „Ziua Internaţională a Dreptului de a Şti” (International Right to Know Day), pe 28 septembrie. Scopul acestei zilei este de a atrage atenţia la nivel mondial asupra dreptului fiecărui individ de a avea acces la informaţiile publice.

În mai multe ţări de pe glob, cetăţeni, organizaţii non-guvernamentale şi specialişti în domeniul drepturilor omului marchează această zi printr-un semnal de alarmă cu privire la importanţa pe care dreptul la informare o are în orice sistem democratic.

În ultimii ani, state din întreaga lume au adoptat reglementări privind accesul propriilor cetăţeni la informaţie, marcând instituţionalizarea transparenţei prin obligaţia guvernanţilor de a da socoteală plătitorilor de taxe şi impozite. Dreptul la informaţiile de interes public este garantat atât de Constituţia României, prin Articolul 31, cât şi de Legea 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public. Punerea în practică a dreptului de a fi informat de către stat reprezintă un succes al democraţiei.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii