Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:25 11 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Astăzi, actriţa Rodica Popescu-Bitănescu...

ro

05 Aug, 2014 14:06 4865 Marime text
Născută în aceeaşi zi cu Ada Milea, actriţa româncă de teatru şi film Rodica Popescu-Bitănescu împlineşte astăzi vârsta de 76 de ani. Rodica Popescu-Bitănescu a copilărit în comuna Răsuceşti, Ilfov, şi a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti în 1960. În decursul carierei, a jucat pe scena Teatrului Naţional din Iaşi şi la Teatrul Barbu Delavrancea din capitală. Din 1966 este actriţă a Teatrului Naţional din Bucureşti, pe scena căruia a interpretat zeci de roluri, precum  Ines în „Castiliana”, Lucetta în „Bădăranii”, Calipsiţa în „Coana Chiriţa”, Monti în „Moartea ultimului golan”, Lina în „Să nu-ţi faci prăvălie cu scară”, Lucy în „Rivalii”. 
 
În 1975, a debutat în cinematografie cu filmul „Comedia fantastică”. De asemenea, a mai jucat în „Eu, tu şi Ovidiu”, „Miezul fierbinte al pâinii”, „Rămân cu tine”, „Femeia din Ursa Mare”, „Am o idee”, „Ciocolată cu alune”, „Zbor periculos”, „Lacrima cerului”, „Harababura”. De asemenea, Rodica Popescu Bitănescu a scris şi a regizat propriile piese, dintre care amintim „Cinci femei de tranziţie”, „Încă-i bine” şi „Viaţă de cimitir”.
 
Rodica Popescu-Bitănescu, una dintre cele mai îndrăgite actriţe din cinematografia şi teatrul românesc, este căsătorită cu juristul Mircea Bitănescu. În anul 2002, a primit Ordinul național Serviciul Credincios în grad de Cavaler, „pentru crearea şi transmiterea cu talent şi dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizaţia românească şi universală”.

Sursa foto: Cinemagia
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii