Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:53 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Astăzi, actorii din întreaga lume sărbătoresc teatrul

ro

27 Mar, 2016 00:00 1886 Marime text


Astăzi, actorii din lumea întreagă sărbătoresc Ziua Mondială a Teatrului, care, din anul 1962, a devenit un eveniment anual, organizat de Centrele naționale ale Institutului Internațional de Teatru, cea mai importantă organizație non-guvernamentală din domeniul artistic.
 
Cu această ocazie, în fiecare an, o personalitate cunoscută la nivel internațional este invitată de Institutul Internațional de Teatru al UNESCO să transmită gândurile sale cu privire la una dintre cele mai frumoase forme artistice, teatrul. Mesajul este tradus apoi în peste 20 de limbi şi citit spectatorilor înaintea reprezentației din seara zilei de 27 martie.
 

Anul acesta, mesajul internaţional este semnat de Anatoli Vasiliev, un renumit regizor de teatru rus şi unul dintre cei mai importanţi regizori europeni contemporani. Teatrul ne poate spune totul! Și cum trăiesc zeii în cer, și cum deținuții suferă în grote, și cum patima te înalță, și cum iubirea te omoară, și cum nu este nevoie de omul bun, și cum minciuna domină, și cum oamenii trăiesc în apartamente, iar copiii în tabere pentru refugiați, și cum în pustiu se întorc, și cum au loc despărțirile de cei dragi. Teatrul a fost și va rămâne pentru totdeauna. Și în acești ultimi cincizeci-șaptezeci de ani avem absolută nevoie de teatru. „ (...) Pentru că numai teatrul, dintre toate artele, înseamnă: cuvântul din gură-n gură, privirea din ochi în ochi, gestul din mână în mână, de la corp la corp. El nu are nevoie de mijlocitor, între om și om - partea transparentă a luminii, nu aparține nici sudului, nici nordului, nici estului și nici vestului. (...) Lăsați naibii gadgeturile și computerele - mergeți la teatru, ocupati locurile de la parter, de la balcon, dați ascultare cuvântului, priviți pe viu personajele - în față aveți teatrul, nu-l nesocotiți și nu-l lăsați să treacă neobservat, căci viața trece foarte repede”, este mesajul lui Anatoli Vasiliev.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii