Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:48 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Anul 2014 a fost declarat Anul Richard Strauss

ro

11 Jun, 2014 13:28 1910 Marime text
Astăzi se împlinesc 150 de ani de la naşterea celebrului compozitor şi dirijor german Richard Strauss, un exponent al stilului post-romantic de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi din prima jumătate a secolului XX. Cu ocazia acestui eveniment, anul 2014 a fost declarat Anul Richard Strauss.
Născut în anul 1864, la Munchen, Strauss a demonstrat încă de mic aptitudini muzicale. A fost dirijor la operele din Berlin, Viena şi Munchen, a scris muzică de cameră, însă cele mai importante opusuri ale lui Strauss sunt reprezentate de partiturile simfonice, precum „Simfonia Alpilor”, „Simfonia Domestică”, şi de operele, „Don Juan”, „O viaţă de erou”, „Moarte şi transfigurare” şi faimosul „Aşa Grăit-a Zarathurstra”, bazat pe tratatul filozofic al lui Nietzsche.
În ciuda compoziţiilor sale extrem de zbuciumate, Strauss a fost un om modest şi discret, care a dus o viaţă cât se poate de normală şi echilibrată. În 1949, la 85 de ani, compozitorul s-a stins din viaţă, iar muzica sa a intrat într-un con de umbră, timp de două decenii, fiind considerată mult prea sofisticată. A revenit în atenţia publicului când regizorul filmului „2001: Odissea Spaţială” i-a folosit celebra uvertură a poemului simfonic „Aşa Grăit-a Zarathurstra”, ca generic muzical.
În această perioadă, în onoarea marelui compozitor Richard Strauss au loc mai multe evenimente culturale.

Sursa foto: smh.com.au
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii