Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
18:55 11 04 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Știați că? 187 de ani de la nașterea lui Mendeleev, creatorul sistemului periodic al elementelor

ro

08 Feb, 2021 00:00 303 Marime text
 
  • Dimitri Ivanovici Mendeleev  s-a născut la data de 8 februarie 1834.
Orice persoană care a trecut prin școală este imposibil să nu fi auzit de celebrul tablou periodic al lui Mendeleev.
 
Dimitri Ivanovici Mendeleev a fost un chimist rus care a publicat un tabel periodic al elementelor asemănător cu cel actual. 
 
Tabelul lui Mendeleev era o reprezentare mai completă a relației complexe dintre elementele chimice și, pe de altă parte, cu ajutorul acelui tabel, Mendeleev a fost capabil să prezică atât existența altor elemente (pe care le-a numit eka-elemente) nici măcar bănuite a exista pe vremea sa, precum și a proprietăților lor generale. Majoritatea previziunilor sale au fost confirmate de descoperirile ulterioare din chimie. 
 
Elementul chimic numărul 101 îi poartă numele: mendeleviu. De asemenea, un crater de pe lună îi poartă numele. Numele său a fost dat Institutului Național de Metrologie din Sankt Petersburg.
 
În ciuda faptului că Mendeleev a fost o personalitate științifică marcantă a timpului său, onorat de foarte multe organizații științifice din întreaga Europă, acasă, în Rusia, a fost privit cu suspiciune, ceea ce a dus la demisia sa de la catedra Universității din Sankt Petersburg.
 
Mendeleev a murit de gripă, la 73 de ani, la Sankt Petersburg. 
 
Sursă text: Wikipedia.org

Ti-a placut articolul?

Comentarii