Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
08:57 19 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Se împlinesc 60 de ani de la moartea lui Constantin Brâncuşi

ro

16 Mar, 2017 00:00 1150 Marime text
Astăzi, se împlinesc 60 de ani de la trecerea la cele veşnice ale sculptorului Constantin Brâncuși. Artistul a murit pe 16 martie 1957. Trei zile mai târziu, a fost înmormântat în cimitirul Montparnasse din Paris, ulterior fiind ales postum membru al Academiei Franceze.
 
Copilăria lui Brâncuşi a fost marcată de perioade lungi petrecute în ateliere şi prăvălii. După ce a absolvit Şcoala de Arte şi Meserii din Craiova, a urmat Şcoala de Belle Arte din Bucureşti. În 1905, reuşeşte să intre la prestigioasa École nationale supérieure des Beaux-Arts.
 
Este autorul trilogiei Ansamblului Monumental din Târgu Jiu, din care fac parte lucrările „Coloana Infinitului“, „Poarta Sărutului“ şi „Masa Tăcerii“. Brâncuşi a iubit sculptura, care necesită, spunea el, „o confruntare nemiloasă între artist şi materialele sale”.
 
Din cele peste 200 de lucrări ale sale, foarte puține se mai află în țară, cele mai multe fiind răspândite în cele mai mari muzee și colecții din lume. De menţionat că opt sculpturi aparținând lui Constantin Brâncuși vor fi expuse, în perioada 17 martie 2017 - 3 ianuarie 2018, în cadrul Muzeului Guggenheim din New York.
 
Sursa foto: ZIUA de Constanţa

Ti-a placut articolul?

Comentarii