Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
14:17 22 03 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Autorul romanului „Cel mai iubit dintre pământeni”...

ro

05 Aug, 2015 10:42 984 Marime text
Într-o familie numeroasă, pe 5 august 1922, în satul Siliştea-Gumeşti, din judeţul Teleorman, s-a născut unul dintre cei mai apreciaţi romancieri postbelici, Marin Preda.

Scriitorul a debutat editorial în anul 1948, cu volumul „Întâlnirea din pământuri“, iar şapte ani mai târziu, a publicat primul volum al romanului „Moromeţii“, iar pe cel de-al doilea, în 1967. Printre alte romane scrise de Marin Preda se numără  „Intrusul“, „Risipitorii“, „Marele singuratic“, „Viaţa ca o pradă“, „Delirul“, în anul 1980 fiind publicat ultimul său roman, „Cel mai iubit dintre pământeni“.

Marin Preda a fost corector la ziarul „România Liberă“ şi redactor la revista „Viaţa Românească“. Din anul 1968, a fost vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor, iar doi ani mai târziu, a fost numit director al editurii „Cartea Românească“. De asemenea, a fost ales membru corespondent al Academiei Române, în 1974.

Scriitorul a fost căsătorit de trei ori, în 1954, cu poeta Aurora Cornu, apoi cu criticul literar Eta Vexler, care, la începutul anilor '70, a emigrat în Franţa. Cea de-a treia soţie, cu care a avut doi fii, a fost Elena Mitea.

În mai 1980, Marin Preda se stinge din viaţă, familia sa fiind convinsă că moartea fulgerătoare a scriitorului a avut legătură cu publicarea romanului „Cel mai iubit dintre pământeni“, care conţinea numeroase critici la adresa regimului. Nici până în ziua de astăzi nu se cunoaşte răspunsul la întrebarea de ce a murit Marin Preda.

Sursa foto: jurnalul.ro

Ti-a placut articolul?

Comentarii