Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:29 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

În fiecare an pe 5 mai este marcată ziua internațională a moașelor

ro

05 May, 2018 00:00 1649 Marime text
Ziua internaţională a moaşelor este marcată la 5 mai, pentru a reliefa importanţa moaşei în sistemul sanitar, fiind o ocazie pentru fiecare moaşă de a-şi consolida sau crea noi relaţii în cadrul profesiei şi de a-şi îmbogăţi cunoştinţele, aflând despre ceea ce fac moaşele în întreaga lume, transmite Agerpres.ro 
 
În tot mai multe ţări, sunt organizate activităţi colaborând cu asociaţiile de obstetrică, cu serviciile de publicitate pentru a oferi informaţii şi consiliere. Organizarea unei reuniuni, conferinţe sau a unui atelier urmăreşte informarea despre noile evoluţii în domeniu, şi schimbul de experienţă între moaşele din regiuni diferite.
 
Asociaţia Moaşelor Independente din România (AMsR) a fost înregistrată legal în 1995. Prin activitatea de voluntariat a fondatorilor au fost înfiinţate opt filiale în ţară, cu 400 de membri activi. În urma demersurilor AMsR, din 2002 au început să se înfiinţeze Facultăţile de Moaşe în cadrul Universităţilor de Medicină şi Farmacie din Cluj, Bucureşti, Arad, Iaşi, Constanţa, Sibiu.
 
Profesia de moaşă este autonomă şi este caracterizată de către istorici ca o profesie cu un rol social important, indiferent de cultură sau timp, foarte respectată, avându-şi rădăcinile în vremuri străvechi. După conceptul din Occident, moaşa este prietena familiei. Din păcate, rolul ei social şi juridic în România, nu este prea bine definit. Legislaţia pentru activitatea moaşelor, este abia la început în România, după desfiinţarea profesiei, în anii 70.
 
Scopul asociaţiei din România este promovarea sănătăţii femeilor, nou-născuţilor, familiei lor şi a întregii comunităţi prin dezvoltarea şi susţinerea profesiei de moaşă. De asemenea îşi propune conştientizarea şi promovarea profesiei de moaşă prin organizarea de evenimente, acţiuni, seminarii şi conferinţe. În acest sens, alinierea la sărbătorirea Zilei internaţionale a moaşei este un prilej deosebit pentru a marca începutul derulării activităţilor.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii