Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
02:28 24 10 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Astăzi este Ziua Mondială a Scriitorilor

ro

03 Mar, 2017 00:00 1430 Marime text
An de an, pe data de 3 martie se aniversează Ziua Mondială a Scriitorilor. Acest eveniment este organizat la nivel mondial de filialele PEN-Cluburilor afiliate la Organizaţia Internaţională a Scriitorilor din care fac parte poeţi, dramaturgi, eseişti, editori şi nuvelişti. Ideea de a sărbători la începutul lunii martie Ziua Internaţională a Scriitorului, a fost pusă în aplicare la cel de-al 48-lea Congres internaţional PEN Club, care s-a desfăşurat în perioada 12-18 ianuarie 1986.

PEN Club a fost înfiinţat în anul 1921, la Londra. Denumirea acestei organizaţii, abrevierea PEN, se descifrează prin: Poets – poeţi, Essayists — eseişti, Novelists — romancieri. Ideea înfiinţării acestui club aparţine scriitoarei britanice C.A. Dawson Scott, iar primul preşedinte al PEN Club a fost John Galsworthy. În România, PEN Clubul Român a fost creat in 1923 si l-a avut printre iniţiatori pe Liviu Rebreanu.

International PEN a fost creat pentru a promova prietenia şi cooperarea intelectuală între scriitorii de pretutindeni, indiferent de opiniile lor, politice sau de altă natură, pentru a lupta în favoarea libertăţii de expresie şi pentru a a-i apăra pe aceia care au de suferit în regimurile politice opresive. International PEN are aproape 130 de centre în întreaga lume, dintre care cel mai mare este PEN American Center, conform edu-news.ro
 
Sursa foto: ZIUA de Constanța
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii