Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
04:19 21 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Astăzi este Ziua internaţională a sportului pentru dezvoltare şi pace

ro

06 Apr, 2018 00:00 689 Marime text

Marcată în fiecare an la 6 aprilie, începând din 2014, Ziua internaţională a sportului pentru dezvoltare şi pace oferă ocazia de a promova sportul şi activitatea fizică în calitate de limbaj universal şi catalizator al schimbării sociale pentru dezvoltare. De asemenea, această zi este o platformă de luptă împotriva stigmatizării şi discriminării sociale, contribuie la paritatea între bărbaţi şi femei, la adoptarea unui comportament sănătos şi la edificarea păcii, informează Agerpres.ro.
 
Această zi a fost declarată Ziua internaţională a sportului pentru dezvoltare şi pace de către Adunarea Generală a Naţiunilor Unite la 23 august 2013 prin Rezoluţia 67/296, venind ca o completare la Ziua Olimpică sărbătorită pe 23 iunie, care celebrează valorile olimpice de prietenie, excelenţă şi respect prin sport. Ziua Olimpică a fost instituită în 1948 pentru a marca noua şi moderna mişcare olimpică.
 
Comitetul Internaţional Olimpic (CIO), în calitatea sa de Observator Permanent la Naţiunile Unite, a susţinut iniţiativa întrucât această zi evidenţiază rolul şi contribuţia organizaţiilor sportive în programele de schimbare socială şi dezvoltare umană. De altfel, conceptul de a plasa sportul în serviciul dezvoltării armonioase a umanităţii se află în centrul misiunii CIO.
 
România a marcat această zi în fiecare an, începând cu 2014, printr-o serie de activităţi sportive.

 

Ti-a placut articolul?

Comentarii