Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:04 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Totul despre ceai. De ce este important sa-l bem. Care sunt beneficiile lui.

ro

03 Nov, 2018 00:00 1508 Marime text
Produs de origine vegetală, din grupa stimulentelor naturale, ceaiul se obține din mugurii, florile și frunzele tinere ale arborelui de ceai - Camellia sinensis, cu toate varietățile sale - care au fost supuse răsucirii, fermentării și uscării, scrie Agerpres.ro
Arborele de ceai este o plantă persistentă care crește spontan, mai ales în zonele tropicale și subtropicale și se cultivă în Asia , Africa, America de Sud, în regiunea Mării Caspice și a Mării Negre.
În ceea ce privește ceaiul negru, după ce sunt culese, frunzele sunt supuse unei operațiuni de ofilire, care face ca apa să se evapore, devenind moi.
După ofilire, frunzele sunt răsucite în mașini speciale, operațiune prin care se elimină sucul celular și se produce ruperea frunzelor.
  De cealaltă parte, ceaiul verde are gustul amărui, astringent și provine din frunzele care își păstrează clorofila și substanțele tanante, rămânând de culoare verde, întrucât nu au fost supuse tratamentului de ofilire și fermentare. Din ceaiul verde se obține o infuzie plăcută, aromată, colorată în galben deschis. 

Pentru a obține ceaiul alb, mugurii și frunzele foarte tinere, acoperite cu puf alb, trec prin două etape: tratarea termică pentru oprirea fermentării și deshidratarea.
Frunzele nu sunt lăsate să se veștejească, nu sunt rulate și nici lăsate la oxidat, păstrându-se cât mai multe dintre caracteristicile inițiale. 

Ceaiul oolong (sau wulong) este un tip intermediar între ceaiul verde și cel negru, apropiindu-se ca proprietăți mai mult de unul sau de celălalt în funcție de perioada cât a stat la oxidat. După ce frunzele sunt culese, lăsate la uscat și rulate, timp de 2-3 zile (sau mai mult) sunt întinse pentru oxidare. 

Legenda spune că primul ceai s-a preparat din întâmplare pe vremea împăratului chinez Shen Nung (2737-2697 î.Hr
În 1678, un alt medic olandez, Cornelis Bontekoe, a publicat un tratat despre ''excelenta băutură de ceai'' în care regăsim, tradus din chineză, lista cu proprietățile sale benefice: purifică sângele, alungă visele urâte, eliberează creierul de gânduri negative, vindecă durerile de cap, protejează ficatul, bun remediu împotriva oricărei boli de vezică, ajută la ameliorarea vederii, excelent remediu împotriva răcelii, calmează durerile de splină, alungă somnul prea lung și de prisos, alungă prostia, creator de energie, creator de curaj, stimulează spiritul, stimulează inteligența, stinge setea.
 
Sursa foto: Agerpres.ro
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii