Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:26 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Totul despre beneficiile vitaminei K şi de unde o putem asimila

ro

19 Oct, 2016 00:00 1908 Marime text
Cu toţii am auzit de vitaminele A, B, C, D, chiar şi E, dar de vitamina K? Vitamina K este probabil una dintre cele mai puţin cunoscute şi, tocmai de aceea, puteți vedea o listă cu beneficiile sale şi de une o putem asimila.
 
În primul rând, vitamina K este de două feluri: K1, care se regăseşte în furnzele verzi ale legumelor şi K2, care poate fi asimilată din mâncărurile fermentate. De asemenea, corpul nostru produce vitamina K2 din flora intestinală sau bacterii.

Beneficii 

Vitamina K produce proteine care sunt esenţiale coagulării sângelui şi opresc sângerările. Colaborează extraordinar alături de vitamina D pentru a permite calciului să ajungă în oase şi pentru a le face să fie mai puternice. Nivelul scăzut de vitamina K duce la creşterea riscului unei fracturi.
 
Alte beneficii ale vitaminei K care nu au fost încă demonstrate ştiinţific este reducerea riscului de Alzheimer şi cancer la prostată.

Surse de asimilare 

Doza zilnică de vitamina K variază în funcţie de vârstă, sex şi, bineînţeles, greutate. Oricum, un simplu ghid orientativ pentru adulţi este de 0,001mg de vitamina K la fiecare 1kg al corpului.
 
Iată de unde poţi asimila această vitamină:
  • Ierburi: busuioc, salvie, cimbru, pătrunjel, coriandru, maghiran şi arpagic.
  • Legume cu frunze verzi: varză, spanac, muştar, funze de nap
  • Salată verde: ceapă de primăvară, creson de grădină, ridichi, salată verde, salată roşie, ţelină
  • Brasicacee: varză de Bruxelles, broccoli, varză creaţă şi conopidă
  • Condimente: ardei iute, boia, praf de chili şi curry
  • Alte surse: sparanghel, fenicul, praz, murături, soia, ulei de măsline şi fructe uscate
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii